قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت

بر بال ملائك جشن نامه ای برای دوستی وفادار و مردی اخلاقمدار

بر بال ملائك جشن نامه ای برای دوستی وفادار و مردی اخلاقمدار

به گزارش قائم مقدمه « جشن نامه حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر» در محور حج و زیارت که امروز ساعت 11 بامداد رونمایی می شود.


به نام خداوند جان آفرین / برآرنده آسمان و زمین
جهاندار و داننده و رهنمای / خداوند پاکی و نیکی فزای
جناب آقای سید علی قاضی عسکر، دوستی دیرین، وفادار، فهمیده، و فردی آزاده و اخلاقی، مستقل، مصلحت اندیش، فعّال، علاقمند به کار در فضای آرام، و همینطور معتقد به اداره امور بدون درگیری و سخت گیری است. شناخت سه دهه بنده از ایشان، گواه آن است که تمام همّ و غم وی مصروف تلاش و کار، با رعایت ضوابط و هم استفاده از همه ظرفیت ها، و هم گذاشتن وقت برای انجام وظایف، همزمان با رعایت موازین اخلاقی و با مشورت بود. سال 1371ش، نخستین دیدار ما بود. درخواست نگارش کتابی درباره جغرافیای مکّه و مدینه داشتند که اندکی بعد با عنوان آثار اسلامی مکّه و مدینه منتشر شد. آن زمان مرکز تحقیقات حج، در کوچه ناصر در خیابان صفائیه (شهداء) مستقر بود. بعد از نگارش اولیه کتاب «آثار»، و همان سال، برای نخستین بار به حج تمتع مشرّف شدم. از آن پس، در طول سالیان، رفاقت و همکاری علمی ادامه یافت. چندین سفر حج، در خدمتشان بودم، و بیشتر اوقات در طول سال، همکاری در مجله میقات بعنوان عضو تحریریه، و هم نگارش بعضی از آثار و انتشار آنها و هم سایر مشاوره ها ادامه یافت.
همه کسانی که با ایشان کار کرده اند، دقت، سرعت، اخلاق، تواضع و مصلحت اندیشی ایشان را در کارها می دانند. طبعاً در سایه فعالیتهای ایشان بود که بخش آموزش و تحقیقات حج شدت گرفت، نشر مشعر به راه افتاد و صدها عنوان کتاب در حوزه های مختلف در ارتباط با حج و حرمین شریفین منتشر گردید. برای ایشان، همزمان، جنبه های مختلف حج اهمیت داشت؛ فقه، تاریخ، شناخت آثار و همینطور اخلاقیات و آداب حج. در همه زمینه ها، به تهیه و تدوین و تألیف و ترجمه پرداختند و در این راه از متخصصان استفاده کردند. خودشان هم وارد کار تحقیق شدند، و آثاری در آداب و آثار و تصحیح منتشر نمودند. نکته جالب در کار ایشان این بود که فعالیت را از ساده ترین شکل آن در سازمان حج آغاز کردند و تا عالی ترین مراتب آن که مدیریت بعثه رهبری در حج بود، پیش رفتند. به همین دلیل، با تمام ظرایف کار آشنا بودند.
و امّا برای ما که اهل کتاب بودیم، ایشان یک رفیق شفیق و مهربان بودند و همه همراهی های لازم را داشتند. علاقه ویژه ای به ادبیات حج داشتند، و این نقطه اشتراکی بود که میان ما وجود داشت. به همین دلیل، فعالیتهای مشترک فراوانی در این عرصه به انجام رسید. یکی از جالب ترین طرح ها، کتاب حج بود که هر سال، گزارش حج آن سال آماده، و به صورت یک کتاب و با عنوان «کتاب حج» نوشته می شد. این کار در تمام این سال ها، در واقع از سال 70 به این سو، انجام شد. سه سال را بنده با مشارکت بعضی از دوستان نوشتم و سالهای دیگر، توسط دوستان دیگری انجام شد که حالا خود میراثی قابل توجه از تاریخ حج ایرانی است.
برگ برنده کار من در کار حج، کتاب آثار اسلامی بود که هر ساله، صدها نسخه آن میان مدیران و روحانیون و زائرین توزیع می شد، و اصرار آقای قاضی عسکر بر این بود که چاپ های مختلف کتاب آثار، با گزارش تغییرات در اماکن و همراه با زمان صورت گیرد. بنابراین هربار، مسائل تازه ای بر آن افزوده می شد و ایشان از این افزوده ها حمایت و با آن همراهی داشت. این کتاب برای سالیان سال، کتابی بود که روحانیون و مدیران کاروان ها می بایست آنرا در اختیار می داشتند یا امتحان دهند؛ ازاین رو ایشان حق داشتند اصرار کنند متن و اطلاعات آن به روز شود تا کتاب زنده بماند. مجله میقات، که توسط ایشان اداره شد، نزدیک سه دهه است انتشار آن ادامه دارد. در تمام این مدت، بنده عضو هیئت تحریریه بودم و مقاله می نوشتم. جلسات منظم با حضور و مشارکت جدی ایشان، و کوشش برای انتخاب مقالات خوب، سفارش مقاله و حساسیت بر این که یک مجله کاملاً تخصصی باشد، ادامه داشت.
به نظرم، دوستی این چنین، شایسته آن بود که بنده برای تدوین کتابی بعنوان جشن نامه به احترام ایشان، اقدام کنم؛ امری که سبب آن علاقه بنده به حوزه حج و شخص ایشان بود، آن هم به اعتبار کسی بود که در آفرینش ادبیات حج در این سال ها نقش مهمی داشت. آشکارا باید گفت، مدیریت بعثه در تمام دورانی که ایشان بعنوان معاون بعثه (زمان ریاست آیت اللّه ری شهری) خدمت کرد، این فرصت را در اختیار ایشان قرار داده و از وی حمایت کرد تا کارها به خوبی پیش برود. در ثانی، ذوق و خلاقیت و ابتکار ایشان، چه در آن دوره و چه زمانی که در رأس تشکیلات قرار گرفت، چنان بود که توانست از این ظرفیت به خوبی استفاده نماید. نتیجه‌ی آن، رشد ادبیات حج، توسعه امر حج و زیارت، و هم انتشار صدها مقاله و کتاب بود که در افزایش آگاهی مردم نسبت به این فریضه دینی بسیار مؤثر بود.
وقتی تصمیم به انتشار جشن نامه گرفتم، مسأله را با دوستان نزدیک همچون رفقای عزیزم استادان معراجی، مهدوی و مهریزی در بین گذاشتم. همه تشویق کردند و بنده هم شروع کردم. مجموعه فراهم آمده، شامل 39 مقاله و رساله، شامل دو بخش است. بخش اول شامل مقالاتی است که درباره شخص آقای قاضی عسکر، مدیریت وی و مسائل در ارتباط با حج در دوره ایشان است. بخش دوم مقالات و رساله ها و سفرنامه هایی در حوزه حج و زیارت است.
به نظرم، علاوه بر پژوهش ها، از امتیازات این جشن نامه، وجود چندین سفرنامه حج، عتبات و مشهد است که سرشار از معلومات تاریخی و جغرافیایی است. دو مقاله بلند و مهم در بخش دوم درباره اسناد کارپردازخانه ایران در عراق است که خیلی از آنها در روشن کردن امر حج گزاری و هم مسائل ایرانی ها عراق مهم می باشد. سه رساله نفیس، شامل دو رساله در سفرنامه مشهد و عتبات و یکی به عربی در شرح کارهای فرهاد میرزا بخصوص آنچه در کاظمین انجام داده، کار دوست عزیزم آقای حجت الاسلام و المسلمین برکت، از متون ارزشمندی است که در اینجا منتشر می شود. اسنادی هم از دوره پهلوی در زمینه حج در این مجموعه انتشار یافته است. به غیر از اینها، چند پژوهش خوب دیگر هم در حوزه حج و مسائل در ارتباط با آن داریم که خواندنی است. از آن جمله گزارش کاظم زاده ایرانشهر از اوضاع حج است که آنرا در زمان کار اداری خود در کارپردازخانه ایران در جدّه نوشته و به فرانسه به صورت یک کتاب منتشر نموده، بسیار عالی است.
این مجموعه به احترام ایشان، از سوی دوستان و شماری از پژوهشگران آماده شده است. ناگفته پیداست انتخاب عنوان «بر بال ملائک» با عنایت به امر حج و زیارت و تلاش چهل ساله ایشان در این حوزه می باشد.
به هر روی، حاصل کار چند ماهه، همین است که ملاحظه می فرمایید. از تمام کسانی که به دعوت این بنده خدا مطلبی فرستادند، سپاسگزاری کرده و این مجموعه را به دوست عزیز و ارجمند جناب حجت الاسلام و المسلمین سیّد علی قاضی عسکر تقدیم می کنم. طبعاً مسئولیت این کار بر عهده بنده است و ایشان هیچ دخل و تصرفی جز عرضه مصاحبه‌ی بخش اول کتاب نداشتند.
در اینجا به صورت ویژه از شماری از دانشجویان سابقم که مقالاتی برای این جشن نامه نوشتند سپاسگزارم. از سرکار خانم مریم صدیقی که علاوه بر یک مقاله اسنادی بلند، زحمت صفحه بندی این کتاب را کشیدند، متشکرم. خداوند همه این عزیزان را در این شرایط عسرت کرونا، سلامتی دهاد، و آخر دعوانا ان الحمد للّه ربّ العالمین.
رسول جعفریان/ 27 آبان ماه 1399


منبع:

1399/10/26
23:41:49
0.0 / 5
966
تگهای خبر: آموزش , اسلام , اسلامی , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲