چرا فرهنگ حقوق بشر در سطح جهانی شکل نمی گیرد؟ به همراه فیلم
قائم: رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) از ضمانت اجرا به عنوان با اهمیت ترین مساله در حقوق بشر یاد کرد و اظهار داشت که غفلت از نقش معنوی ادیان، تمدن ها و فرهنگ ها سبب شده تا بخش مهمی از ایجاد فرهنگ حقوق بشر مورد غفلت واقع شود.
دریافت 37 MB به گزارش قائم به نقل از ایرنا اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی در ایام اولین اردیبهشت با حضور ۴۰ میهمان خارجی از ۲۳ کشور در شهرهای تهران، قم و اصفهان اجرا شد. حجت الاسلام محمدمهدی ایمانی پور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان خاصیت های این اجلاس اظهار داشت که منظور از واژه شرق در رهیافت شرقی، یک منطقه جغرافیایی نیست بلکه شرق فکری و فرهنگی مورد نظر است که نگاه عادلانه و بشردوستانه را مطرح می کند.
وی با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این اجلاس، نقد وضعیت موجود حقوق بشر در جهان و پیشنهاد حقوق بشر مطلوب است، اصرار کرد که امروز با وجود ایجاد نظام جهانی حقوق بشر با ساز و کارهای نظارتی و اجرائی مشخص حاکم بر آن، شاهد تفسیر به رای دولت ها و بازیگران غربی هستیم.
ایمانی پور در این اجلاس اظهار داشت که جهانیان شاهد ناکارآمدی نظامات حقوق بشری در بازدارندگی از خشونتف نفرت و بی عدالتی به سبب حاکم بودن نظام ارزشی فردگرایانه و نگرش های منفعت طلبانه است و استفاده ابزاری و استانداردهای دوگانه در اعمال حقوق بشر بر ناکارآمدی دستگاهها و نهادهای حقوق بشری افزوده است که شاهد مثال آن نسل کشی مردم بی گناه غزه است و نهادهای حقوق بشری در سکوت و بی عملی به سر می برند و به همین علت سخن گفتن از حقوق بشر، به یک طنز تلخ تبدیل گشته است.
حجت الاسلام سید احسان رفیعی علوی دبیر اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی درباره ی ضمانت اجرای حقوق بشر به خبرنگار معارف ایرنا اظهار داشت: مهم ترین مساله در حقوق بشر، ضمانت اجراست و می دانیم که ضمانت اجراهای حقوق بشر با ضمانت اجراهای حقوق داخلی کاملا متنوع است و این یک اصل و پیش فرض در حقوق بین المللی است.
وی اضافه کرد: چیزی که امروز بنظر می رسد موجب می شود تا ضمانت اجراهای حقوق بشر مفید نباشند، نداشتن یک حمایت معنوی است. وقتی شما دولت ها را به یک عرصه برابر در حقوق بشر به عنوان تابعان اصلی حقوق بین الملل قرار می دهید و نقش و ظرفیت معنوی ادیان، تمدن ها و فرهنگ ها را که بالاتر از دوسوم جمعیت جهان، پیروان این ادیان و تمدن ها هستند، غفلت می کنید، در حقیقت در بخش مهمی از ایجاد فرهنگ حقوق بشر غفلت می کنید.
رئیس دانشگاه باقر العلوم (ع) افزود: شاید علت نقض های مکرر حقوق بشر و جنگ های مبنایی مثل ویرانگری هایی که امروز شاهد آن هستیم یا آن چه بر مردم فلسطین یا رنگین پوستان جهان می گذرد، بی توجهی به فرهنگ ها، آشتی فرهنگی، گفتگوی فرهنگی و ظرفیت معنوی باشد که می تواند در خلق ضمانت اجراهای عمیق معنوی برای حقوق بشر داشته باشند و ما از آن غفلت کردیم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: هدف از برگزاری این همایش، تمرکز بر این ایده ها و تمرکز بر این ظرفیت، خانه خالی پازل رشد حقوق بشر جهانی است. ما این دریافت دقیق را از ضمانت اجرا نداشتیم و فکر می کردیم که دولت ها می توانند در واقعیت با قدرت های ساختاری، سیاسی و نظامی خود از حقوق بشر حمایت کنند اما امروز متوجه شدیم که تنها پناه انسان در عرصه حقوق بشر، می تواند ضمانت اجرای معنوی، اخلاقی و پیش برنده سایر ظرفیتهای ضمانت اجرائی باشد و آن عبارت از فرهنگ، تمدن و ادیان است.
رفیعی علوی از یک چالش بزرگ دراین خصوص یاد کرد و اظهار داشت: مشکل این است که ما گفت و گو نکرده ایم که چگونه می خواهیم این تکثر و تنوع را به وحدت تبدیل نماییم. شاید باید حکمت اسلامی، بار دیگر تکثرها را به وحدت نزدیک کند و انسان حِکمی اصیل شرق بتواند یک دفعه دیگر این فرهنگ را در خود بازتولید کند و در نهایت بتواند این مشکلات را حل کند. البته این یک تعهد فکری برای عالمان و پیروان ادیان است که به این ظرفیت بیاندیشند و بتوانند یک گام بزرگ دراین خصوص بردارند.
وی با اشاره به خاصیت های این همایش اظهار داشت که اجلاس بین المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی، نخستین همایش بطورکامل علمی است که مقرر است از ظرفیت رایزنی های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دیگر کشورها بهره ببرد.
رفیعی علومی همین طور اظهار داشت: برخی پرسیدند جایگاه نهادهای حقوقی در این اجلاس کجاست و ما معتقدیم آن سطحی از حقوق بشر که ما از آن غفلت کرده ایم این است که حقوق بشر یک ساحت بزرگ فرهنگی است. بعبارت دیگر هنر، فرهنگ، تمدن و تاریخ، ظرفیتهای بسیار عالی دارند و امروز ظرفیتهای تکنیکال (تحلیل فنی) حقوقی، فقط مساله این همایش نیست.
وی اضافه کرد: ما بدنبال آن بودیم که برای رشد حقوق بشر چطور میتوان از نتایج جامعه شناختی، روان شناختی اجتماعی و نتایج تعاملات بینافرهنگی استفاده نمائیم. به همین دلیل در قسمتی از پیش همایش ها دیدیم که تعدادی از هنرمندان حوزه های هنرهای تجسمی بدنبال بررسی ظرفیتهای هنر شرقی بودند که بتوانند گفتمان حقوق بشر را حمایت کنند.
این پژوهشگر مذهبی اضافه کرد: به همین دلیل تمرکز بر قدرت های سیاسی به این شکل ناقص، یکی از دلیلهای بروز لطمه ها در عرصه حقوق بشر بوده و ما یک نگاه جدیدی را شروع کردیم و نگاه این همایش به آن ظرفیت ها وجود دارد و بخشی نیز مربوط به مشکلات کشور است که مقرر است درباره ی آن نیز فکر نماییم.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم (ع) افزود: ما باید مطالبه گر اساسی حوزه حقوق بشر باشیم؛ این ظرفیت را به گفت و گو بگذاریم؛ این مساله را جهانی نماییم و امیدوار باشیم که حرکت به سوی آن تمدن واقعی بینافرهنگی اتفاق می افتد.
منبع: qawem.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب