قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت
در نشست زنان در آموزش عالی مطرح شد؛

حضور كمرنگ زنان در پست های بالای دانشگاهی

حضور كمرنگ زنان در پست های بالای دانشگاهی

مدیر گروه مطالعات زنان موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم اظهار داشت: هر چه پست های دانشگاهی بالا می رود، حضور زنان کمرنگ تر می شود.



به گزارش قائم به نقل از مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، نشست زنان در آموزش عالی (با نگاهی به دانشگاه ایلام)، به همت گروه مطالعات زنان مؤسسه مطالعات فرهنگی واجتماعی و با همکاری دفتر مشاور وزیر علوم در امور زنان و خانواده و دانشگاه ایلام اجرا شد.
تبعیض های جنسیتی در دانشگاهها /حضور کمرنگ زنان در پست های بالای دانشگاهی
خدیجه کشاورز، مدیر گروه مطالعات زنان موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در این جلسه اظهار داشت: با اشاره به تاریخچه ای از حضور زنان در آموزش عالی ایران و بسته بودن چندساله درهای دانشکده های حقوق و پزشکی و … دانشگاه تهران بر روی دانشجویان زن در سالهای اول تأسیس دانشگاه در ایران گفت: با گذشت چندین دهه از آن زمان، با تمام کوشش های صورت گرفته تبعیض های جنسیتی در دانشگاهها همچنان وجود دارد و هر چه در سلسله مراتب پست های دانشگاهی بالا می رویم، حضور زنان کمرنگتر می شود که این قبیل تبعیض ها در بعضی رشته های دانشگاهی به وضوح شدیدتر است.
وی با اشاره به سوگیری های مردمحور و نیز هنجارهای جنسیتی در دانشگاه، آنها را منشاء تبعیض مقابل زنان دانست و گفت: پس از موج گسترده راهیابی دختران به دانشگاهها در دهه های ۱۳۷۰ و ۸۰ در سال های اخیر سهم دختران در جامعه دانشجویی هم دستخوش تغییر شده بطوریکه طبق آمار سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ دختران ۴۴ درصد ورودی های جدید و ۴۶ درصد کل دانشجویان را تشکیل می دادند که البته وضعیت در دانشگاه های دولتی کمی بهتر است و دختران ۴۵ درصد ورودی های جدید و ۴۹ درصد کل دانشجویان را شامل می شدند.
مدیر گروه مطالعات زنان موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به سهم بسیار پایین تر زنان از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها خصوصا در رتبه های استادی و دانشیاری اظهار داشت: این مساله نشان دهنده دشواری بیشتر زنان در کسب رتبه های دانشگاهی و زندگی آکادمیک است که امیدوارم برگزاری این سلسله نشستها در درک بهتر از شرایط و مشکلات زنان دانشگاهی موثر باشد.
لحاظ نشدن دوره زایمان زنان در بخشنامه های جذب هیات علمی
مینا پیرزادنیا، در ادامه به چالش های زنان عضو هیئت علمی دانشگاه ها به لحاظ نشدن دوره زایمان زنان در بخشنامه ها اشاره نمود و اظهار داشت: در حالی که دانشجویان دختر ممکنست در دوره دکتری تا چهار ترم هم در مرخصی زایمان باشند، ولی این وقفه در بخشنامه های جذب هیئت علمی در نظر گرفته نشده و این گروه از مادران هم مشمول محدودیت سنی مشابه سایر متقاضیان جذب در هیئت علمی می شوند.
مدیر تحصیلات تکمیلی و مشاور رئیس دانشگاه ایلام در امور زنان و خانواده مشکل دیگری که زنان با آن مواجهند حساسیت مضاعفی است که درباره عملکرد آنها در پستهای مدیریتی وجود دارد. از آنجائیکه برخی واگذاری پست های مدیریتی به زنان را لطفی در حق آنها تلقی می کنند، پس انتظاراتی که از آنها دارند چند برابر مدیران مرد است و زیر ذره بین هستند و کوچکترین اشتباه آنها را بزرگ نمایی می کنند، در حالی که در مورد مدیران مرد این طور نیست.
پیرزادنیا با اشاره به اینکه با رویکرد مثبت رئیس این دانشگاه نسبت به عدالت جنسیتی در مواردی مثل جذب اعضای هیئت علمی حتی تبعیض مثبتی نسبت به زنان اعمال می شود اظهار داشت: متاسفانه در اغلب دانشگاهها شرایط کاملا متفاوت می باشد و زنان با تبعیض های منفی در فراخوان جذب اعضای هیئت علمی روبه رو هستند. امیدوارم با وضع قوانینی که با تغییر دولتها و بر طبق سلایق مدیران قابل تغییر نباشد، شاهد ترسیم شرایطی مناسبتر برای زنان باشیم.
طرح «دانشگاه دوستدار خانواده» در حال تدوین است
فائزه رحمانی با اشاره به پیگیری هایی که در زمینه مرخصی زنان بوسیله شورای فرهنگی اجتماعی زنان در حال انجام می باشد، اظهار داشت: با هدف پشتیبانی از زنان شاغل در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و البته تحکیم بنیاد خانوده، طرح «دانشگاه دوستدار خانواده» در حال تدوین است.
وی هدف از برگزاری نشست های زنان در آموزش عالی را فراهم کردن زمینه ای برای طرح دغدغه ها، مسائل و نقطه نظرات زنان دانشگاهی با هدف رفع مشکلات و ارتقای جایگاه زنان وی در عرصه آموزش عالی کشور عنوان نمود.
مشاور وزیر علوم در امور زنان و خانواده باتوجه به ابلاغ شرح وظایف مشاوران امور زنان و خانواده در اوایل ابان ماه توسط وزیر علوم به این مساله اشاره نمود که از اهداف کلی این دستورالعمل میتوان به ۱- افزایش مشارکت فعال زنان در توسعه علمی کشور، ۲- ارتقاء کیفیت زندگی و ایجاد بالندگی علمی و اجرائی زنان و ۳- فرصت های عادلانه در مدیریت و ارتقاء علمی زنان اشاره نمود که یکی از این وظایف تعریف شده در این دستورالعمل، «برنامه ریزی بمنظور توانافزایی علمی- تخصصی زنان» است. این جلسه، و سلسله نشستهای آینده، به صورتی کمک برای ترسیم وضعیت واقعی موجود و برنامه ریزی و سیاستگذاری برای حرکت به سمت وضعیت ایده آل و پیش نیازی برای توان افزایی زنان دانشگاهی است. برای اینکه از ابزار لازم برای این توان افزایی، آگاهی بخشی به جامعه مخاطب است تا بتوانند مطالبات خودرا را در جهت تحقق آرمان ها و ایده ال ها و دستیابی به آنچه حقوق شمرده می شود، ارایه کنند.

1399/09/17
09:14:03
5.0 / 5
964
تگهای خبر: آموزش , پزشك , دكتر , دین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵