قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت
گزارش قائم؛

تابلوی ناصرالدین شاه و نسخه خطی مصور کلیات سعدی در موزه ملک

تابلوی ناصرالدین شاه و نسخه خطی مصور کلیات سعدی در موزه ملک

به گزارش قائم، نسخه خطی مصور کلیات سعدی و تابلوی نقاشی ناصرالدین از کمال الملک همچون آثاری هستند که در کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآمدند.



به گزارش قائم به نقل از مهر، آئین بازدید از کتابخانه و موزه ملی ملک بامداد امروز دوشنبه ۲۸ آبان در محل دائمی این کتابخانه برگزار گردید.
در این بازدید نوشاد رکنی رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی کتابخانه و موزه ملی ملک بخش های مختلف این کتابخانه و موزه را به خبرنگاران حوزه کتاب و ادبیات معرفی نمود.
در ابتدا سالن حاج حسین ملک مورد بازدید خبرنگاران قرار گرفت. به قول رکنی حاج حسین ملک از کودکی آرمان یک کتابخانه بزرگ را داشته است و این آرمان در یادداشت های ۱۹ سالگی او وجود دارد. او در آخر دوره قاجار نگران بود کتاب هایی را که جمع آوری کرده بود غارت شود، شایعه است که وقف خویش را از دست رضاشاه نجات می دهد اما این شایعه غلط است چون پیش از این دوره هم در فکر نجات این آثار بود.
وی اضافه کرد: سازمان موقوفات ملک در زمینه دامداری، باغداری، درمانی (وقوفات بیمارستانی) فعالیت می کند. حاج حسین ملک دارای ۵ فرزند دختر بوده و یکی از کلکسیونرهای بزرگ بوده که از مهم ترین کلکسیون هایش میتوان به نسخ خطی اشاره نمود که همچون مهم ترین آثارش بوده و چون از بودجه شخصی خود آنها را خریداری نموده این منابع ویژه است.
سالن کتابت و نگارگری یکی از سالن های ابتدایی این بازدید بود که آثار آن از خط کوفی تا آثار معاصر رضا مافی را در خود جای داده بود. سالن آثار لاکی هم در پایان این تالار قرار گرفته که آثاری همچون محل نگهداری وسایل و جلدهای لاکی درون آن هستند؛ به قول رکنی این آثار لاکی از جنس کاغذ هستند و با استفاده از تکنیک ساخت ابزار بر کاغذ ساخته می شوند و بعد از این با نقاشی و طراحی پرارزش شدند. در این سالن مخاطبان می توانند شاهد بازدید از قلمدان جنگ چالدران باشند. همینطور جلدهای لاکی اواخر دوره تیموری اثری از آقا میرک؛ نقاش معروف که با تکنیک گرفت و گیر در جلد کار خویش را انجام می داده است، در این بخش مورد بازدید قرار می گیرند.
به گفته رکنی دما و رطوبت مخازن هر روز چک می شود و هرکدام از آثار شناسنامه نظارتی به روز دارند. ما آثاری داریم که از آنها داستان و روایت می سازیم و از همین آثار، نمایشگاهی به وجود می آید که چندین ماه استقبال دارد.

نمایش تابلوی نقاشی ناصرالدین شاه از کمال الملک
سالن مرحوم عزت ملک یکی از بخش های دیگر کتابخانه و موزه ملی ملک است. عزت ملک بعد از درگذشت حاج حسین ملک ناظر این کتابخانه بوده است و آثاری که از ایران خارج شده بودند را خریداری و در این بخش جمع آوری کرده است، همچون این آثار قرآنی به خط محمدشفیع ارسنجانی بوده است که دوره مظفرالدین شاه به اتابک اعظم اهدا می شود. تابلوی نقاشی ناصرالدین از کمال الملک یکی از آثار نفیس این بخش است، همینطور تابلوی نقاشی بازدید ناصرالدین شاه از قشون به همراه ولیعهد مظفرالدین میرزا هم در این بخش قرار دارد. طومار قرآن که دور تا دور آیت الکرسی به خط غبار نوشته شده است یکی دیگر از آثار نفیس این بخش است.
رکنی در جواب سوالی بر مبنای قیمت گذاری اشیا کتابخانه و موزه ملی ملک اظهار داشت: خیلی از اشیاء کتابخانه و موزه ملی ملک را نمی توان قیمت گذاری کرد اما سال ها پیش تخمین زده شده بود و قیمت یکی از بخش ها ۴ میلیارد تومان بوده است.
به گفته این رکنی؛ تالار محققان این کتابخانه امروز به بخش کتابخوانی برای کودکان اختصاص یافته است، برنامه هایی هم جهت استفاده از امکانات دیجیتال در این بخش تهیه فراهم گشته است. البته مقرر است بخش مجزایی برای کودکان در کتابخانه و موزه ملک تشکیل گردد چونکه این مجموعه هر دوشنبه برنامه ای برای کودکان در حوزه های کتاب و کتابخوانی دارد.
رکنی در رابطه با برنامه ویژه کودکان در این کتابخانه اظهار داشت: همانطور که می دانید بخش مهمی از فرهنگ ما با قصه منتقل می شود و ما همان سنت و کهن الگوی زندگی مان را که از کودکی با آنها بزرگ شده ایم باید به کودکان منتقل نماییم، بنابراین علاوه بر این که قصه گویی در سالن هزار دستان با استفاده از روشهای فنی نمایشی برگزار می شود، تلاش می نماییم با عناوینی در رابطه با موزه ملک قصه گویی نماییم. برای نمونه برنامه امروز در رابطه با کارت عضویت است.
در این بازدید برخی از نسخ خطی همچون کتاب ابن مستوفی به خط خودش بر روی کاغذی کمیاب به خبرنگاران معرفی شد؛ این اثر برای اواخر قرن چهارم بوده و هزار سال قدمت داشت. نمونه نسخ خطی، نامه های اداری اثر عبدالله مرواری به خط تعلیق (نخستین خط کاملا ایرانی) اثر دیگری بود که در این بخش به خبرنگاران نمایش داده شد. نسخه خطی دیوان حافظ از خاندان میرزا یوسف مُذهب باشی شیرازی در دوره قاجار و کلیات سعدی هم یکی دیگر از آثار نفیس در زمینه نسخ خطی بودند که به خبرنگاران معرفی گشتند. به قول رکنی این نسخه ها کمتر از سه میلیارد تومان ارزش نقدی دارند.
نسخه خطی بعدی اما در ارتباط با زمان پس از نثر ساده است (نثر سخت در گذر زمان به قائم مقام فراهانی می رسد که ساده می شود). این نسخه به نام «هوای امروز» از متن پیچیده و از متن های فمینیسی است.

نقشه هایی داریم که مشخص است جزایر سه گانه متعلق به ایران است
امیر خوراکیان رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک در این بخش در رابطه با فعالیتها و رویکرد کتابخانه و موزه ملک اظهار داشت: اینجا خصوصیت و آثاری دارد که قابل توجه است و دستمایه پرداختن و تولید محتواست، برای نمونه وقفی بودن اینجا خود یک مساله قابل توجه است. وقف فرهنگی است که پرداختن به آن شیرین است.
وی اضافه کرد: آثاری در کتابخانه و موزه ملی ملک وجود دارد که هر کدام دنیایی از قصه، تاریخ و محتواست. در این دوره انتخاب کردیم که کتابخانه و موزه روایتگر باشیم؛ یعنی همانطور که یک اثر تاریخی و شیء موزه ای را نگهداری نماییم به همان شکل هم قصه و تاریخ آنها را برای مخاطبان روایت نماییم. بر این اساس می توانیم موزه و کتابخانه فعال تری باشیم.
خوراکیان اظهار داشت: همانطور که می دانید بعضی از موزه های ما حالت سکون پیدا کردند و اگر برنامه مبتکرانه ای نداشته باشند و فقط به موزه داری بپردازند برای مخاطب جذابیتی ندارند، ازاین رو با این کار می توانیم یک پیام را از تاریخ ایجاد نماییم. ما باید آموزه هایی از تاریخ را به نسل های بعدی آموزش دهیم. موضوعات به روزی داریم و برای همین موضوعات درس ها و آموزه های زیادی داریم که نیازمند روایتگری است.
وی افزود: در رابطه با جزایر سه گانه ما در مخازن نقشه هایی داریم که در آنها مشخص است جزایر سه گانه متعلق به ایران است که از دل تاریخ و محتوایی که داریم می توانیم آموزش داشته باشیم.

به گفته رکنی طبقه دوم این کتابخانه با دیگر طبقات متفاوت می باشد و دانشجویان امروزی آنرا ساختند؛ موزه ملک نخستین موزه محتوایی در ایران است و تالار داستان های ایرانی انواع و اقسام کتاب های داستانی را در برگرفته است. در این بخش مخاطبان شاهد قصه های عامیانه، ادبیات تعلیمی، داستان های عجایب، افسانه های فولکلور، داستان گذشتن سیاوش از آتش، داستان کشته شدن دیو سفید به دست رستم، نسخه خطی خمسه نظامی، نسخه خطی مصور کلیات سعدی هستند.
تالار علم آخرین بخش از کتابخانه و موزه ملی ملک بود که مورد بازدید خبرنگاران قرار گرفت. در این تالار نسخ خطی علوم مختلف همچون احصاءالعلوم فارابی، مفاتیح العلوم و نفایس العلوم، نسخ خطی از علوم موسیقی، ستاره شناسی، مکانیک، شیمی، گیاه شناسی، جغرافیا، نسخ خطی گیاهان دارویی، کالبد شناسی قرار دارد که هر یک جالب توجه اند.


منبع:

1403/08/29
12:41:17
5.0 / 5
118
تگهای خبر: آموزش , برنامه , دین , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱