از شمار دو چشم یك تن كم، و ز شمار خرد هزاران بیش
به گزارش قائم پاسداشت مكتوب خبرآنلاین برای شخصیت فرهنگی و آثار قلمی زنده یاد استاد سیدهادی خسروشاهی/ 11
از شمار دو چشم یك تن كم
و ز شمار خرد هزاران بیش
فوت مرحوم آقای سید هادی خسروشاهی قلب دوستداران دانش را متألم كرد. انسان ها اغلب در زمان حیاتشان خوب شناخته نمی شوند اما بعد از مرگشان هم كاری نمی توان كرد و آنوقت معلوم می شود كه چه گوهر گرانبهایی از دست رفته است.
انسان های ذوابعاد و جامع الاطراف در جامعه هم بسیار نادرند و هم از دست دادنشان برای جامعه علمی بسیار سنگین. او از خانوده علم و فقاهت در عین حال پاسدار آثار و كتب فرهیختگان علمی بود. او هم شخصیتی علمی بود و در عین حال در مسائل اجتماعی و سیاسی هم صاحب اندیشه و فكر. هم صاحب سخن بود و هم صاحب قلم، هم آشنا به زبان های مطرح دنیا و هم نویسنده كتاب های قویم و مترجم آثار فاخر در مجلدات گوناگون، هم نویسنده مقاله های گرانسنگ و هم سر دبیر و ایجاد كننده مؤسسه های علمی و تحقیقاتی در ایران و كشورهای دیگر.
من ایشان را از پیش از انقلاب با كتاب دو مذهب می شناسم. كتابی كه دو مذهب اسلام و مسیحیت را با هم مقایسه و نظرات انقلابی اسلام را در قبال آموزه های مسیحی بررسی نموده بود. كتابی در قطع كوچك اما پربار كه شاید كوچكی قطع كتاب، هم به خاطر سهولت حمل و نقل و هم شاید به خاطر مسائل امنیتی آن زمان بود. در آن زمان فردی آشنا
به مسائل جهان و آشنا به دو مكتب اسلام و مسیحیت آن هم با عنایت به ابعاد بیدار كنندة اجتماعی اسلام بسیار نادر و ذی قیمت بود و به نظر من تاثیر بسیاری بر افكار جوانان و ترغیب آنان بر مطالعه خصوصیت های اسلام داشت. آثار ایشان فراوان است و باید برای معرفی آنها اقدامی مجدانه صورت گیرد. اساسا این مرد صاحب نام و صاحب قلم علاوه بر آثار مكتوب دارای یادداشت های چاپ نشده زیادی است كه باید برای چاپ و انتشار آن اقدامی درخور صورت گیرد. من با عنایت به بضاعت اندك خود از یكی دیگر از آثار ایشان كه احیای آثار علامه طباطبائی است نام می برم.
جمع كردن آثار استاد خویش علامه طباطبائی یكی از كارهای قابل توجهی است كه ایشان انجام داده است. زنده كردن آثار خطی و دستنویس علامه و تدوین آن در كتاب مجموعه رسائل، به همراه كتاب دیگری به نام تعالیم اسلام از ایشان و با تلاشی وصف ناپذیر محققان دیگر را به همكاری فراخوانده است كه توسط بوستان كتاب قم چاپ شده كاری بس سترگ است.
این كار ایشان از باب قدر استاد دانستن است همچنانكه خود در مقدمه كتاب گفته است ساعت ها از وقت استادش علامه را برای تصحیح یادداشت های ایشان گرفته است. تواضع علمی ایشان و قدردانی از مقام استاد است كه شخصیتی این چنین را كه خود اهل قلم و صاحب تجربه است را وادار می كند كه به معرفی بیشتر آثار استاد اقدام نماید. الحق مجموعه رسائل كه حاوی نظرات و اعتقادات علامه طباطبائی است بسیار مفید و آموزنده و قابل بحث و بررسی برای محققان و جویندگان علم است و اگر این اقدام توسط ایشان انجام نشده بود مشخص نیست كسی دیگر، دست كم به توانایی ایشان چنین كاری را می كرد.
افسوس كه من از نزدیك كمتر با ایشان آشنا بودم و آخرین باری كه ایشان را دیدم در ضیافت افطاری در ماه مبارك رمضان در حسینیه شهدای هفت تیر در سرچشمه در چند سال پیش بود. افسوس دیگر اینكه ایشان با مبتلا شدن به بیماری كرونا فوت كرده است و به خاطر مسائل بهداشتی كمتر علاقمندان می توانند با شركت در مراسم مختلف از مقام شامخ ایشان تجلیل كنند. از آقای اسدزاده كه مرا به نوشتن این وجیزه ترغیب نمود هم سپاسگزارم. روحش شاد و راهش پر رهرد باد.
* استاد دانشگاه تهران
جناب استاد سیدهادی خسروشاهی پنج شنبه ۸ اسفند به علت بیماری كرونا دارفانی را وداع گفت. از آنجائیكه به علت شرایط خاص اجتماعی، فعلا مراسمی برای این مرد بزرگ برگزار نمی گردد، خبرآنلاین سنت «پاسداشت مكتوب نخبگان» را برای این عالم فرزانه منتشر می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب