دبیر نشست هم اندیشی اندیشكده های مركز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت:
سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بزودی نهایی می شود
به گزارش قائم دبیر نشست هم اندیشی اندیشکده های مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار داشت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در یک بازه زمانی ۱۰ ساله به ایستگاه پایانی نزدیک شد و در آستانه تقدیم به رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار داریم تا پس از تایید و ابلاغ معظم له اجرای آن آغاز شود.
به گزارش قائم به نقل از ایرنا، هادی اکبرزاده روز پنجشنبه در مراسم افتتاحیه نشست هم اندیشی اندیشکده های مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با مبحث تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که به صورت مجازی برگزار شد، اضافه کرد: این سند که از خصوصیت های ممتاز بومی برخوردارست در بستر بحث و اقناع نخبگانی تدوین شده و حاوی نوآوری های بسیار است.
وی افزود: بیشتر از ۱۰۰ هزار صفحه منابع و بیشتر از پنج هزار نقد، نظر و پیشنهاد برای تهیه این سند جمع آوری شده همینطور از سال قبل تابحال ۲۵۰ جلسه شورای عالی، ۱۰۰ جلسه شورای تلفیق، ۲۵۰ جلسه شورای معاونان، هزار و ۲۷۵ نشست در اندیشکده های مختلف، دو هزار و ۵۰۰ جلسه در کارگروه ها و ۱۰ کنفرانس برگزار شده است.
دبیر نشست هم اندیشی اندیشکده های مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهارداشت: از امتیازات این سند که هنوز ابلاغ نشده، این است که تمهید برای اجرای سند و تهیه نقشه راه اجرا در دستور کار قرار دارد بطوریکه تقسیم کار ملی، نظارت و پایش و به روز رسانی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دیده شده است.
اکبرزاده به لزوم گفتمان سازی و تبیین مفاد سند اشاره نمود و اضافه کرد: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را صرفاً یک سند حاکمیتی نمی دانیم بلکه این سند، میثاق مشترک ملی میان مردم و نظام است.
وی به نقش اندیشکده ها در تبیین و گفتمان سازی سند اشاره و اشاره کرد: حالا از مرحله نقد و اصلاح مفاد سند عبور کردیم و در آستانه ابلاغ و اجرای آن قرار داریم ازاین رو تشریح و تبیین، گفتمان سازی لزوم دارد همینطور فهم مشترک اعضای اندیشکده ها برای انتقال پیام مشترک گزاره های سند لازم است.
دبیر نشست هم اندیشی اندیشکده های مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهارداشت: یازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ برگزار می گردد و تا آخر بهمن ماه فرصت ارائه چکیده مقالات است.
ضرورت تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
صادق واعظ زاده رئیس مرکز و عضو شورای عالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هم در این جلسه اظهار داشت: تبیین الگوی اسلامی ایران پیشرفت محدود به این نشست نخواهد بود و باید یک جریان علمی و اجتماعی فراگیر به همت طراحان و مشارکت کنندگان در تهیه این الگو آغاز شود.
وی به برنامه ریزی برای تدوین برنامه هفتم توسعه اشاره نمود و اضافه کرد: الگو باید به درستی تبیین شود تا در این برنامه و برنامه های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همینطور اظهارداشت: ترویج فهم درست از الگو در لایه های مختلف اجتماعی و کمک به شکل گیری و تقویت گفتمان پیشرفت و مهم تر از همه، هدایت برای اجرای درست و کامل الگو همچون اهداف تبیین این الگو به شمار می آید.
واعظ زاده اشاره کرد: خیلی از نخبگان و آحاد مردم در این تکاپوی اجتماعی باید سهیم شوند.
وی اشاره کرد: تابحال الگو دری اسلامی ایرانی پیشرفت سطح تخصصی تبیین شده اما از این به بعد، برای مدیران و سیاست گذاران و کارشناسان و عموم مردم هم باید تشریح شود.
وی همینطور اظهار داشت: دانش افزایی آزاد، نقد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و ارائه پیشنهادها در زمان خود انجام شده است و الان تبیین، توضیح و تشریح محتوای این الگو معطوف به سند الگو باید مدنظر قرار گیرد.
صادق زاده تصریح کرد: این الگو با بهره گیری از آموزه های دینی، رشته های علمی و آرای فکری و فلسفی تهیه شده و هم اکنون تبیین آن هم باید صورت گیرد.
وی با اعلان اینکه تبیین الگو اقدامی علمی، اجتماعی و ملی است و باید با شیوه های جدید و موثر صورت گیرد، اشاره کرد: تهیه مطالب جدید و به روز و منطبق با اقتضائات موقعیت کنونی لازم است و کسانی که الگو را تبیین می کنند باید به این مساله توجه داشته باشند.
رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اضافه کرد: افزایش سرمایه اجتماعی، شکل گیری گفتمان ملی پیشرفت، تسهیل برنامه ریزی برای اجرای الگو و پیش گیری از انحراف در اجرا همچون آثار و نتایج تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.
کمال ورزی جوهر پیشرفت است
آیت الله علی اکبر رشاد رییس اندیشکده مبانی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با تاکید بر لزوم تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهارداشت: تبیین باید در دو افق سند ارائه شده و لایه های زیرین و پنهان سند صورت گیرد.
وی به مفاد سند الگوی اسلامی ایران پیشرفت اشاره نمود و اضافه کرد: کمال ورزی جوهر پیشرفت است و گرچه پیشرفت را امری یک مرتبه برای همیشه تلقی نکرده ایم بلکه این پیشرفت پویا و پیوسته است و حتی روند یکنواخت و یکسان ندارد، همینطور همه ساحات و لایه های حیات را در برمی گیرد و با ماهیت انسان گره خورده و غایت ان در امتداد ظهور استعدادهای فطری انسان ها است.
رییس اندیشکده مبانی همینطور اظهار داشت: پیشرفت در این الگو واقعی و حقیقی است و اعتباری و فرضی نیست همینطور به لحاظ مبانی و چارچوب ها از اسلام برگرفته شده است.
تعریف سطوح تکاملی در یک حرکت تحولی
محمدهادی زاهدی وفا رئیس اندیشکده اقتصاد این مرکز هم به تنقیح جهان بینی اسلامی در بعدی که ناظر به بعد اقتصادی جامعه است، اشاره نمود و اظهار داشت: در حوزه تدوین الگو در بعد انسان شناسی باید دید چه بعدی در رفتار اقتصادی ناظر است و آن ابعاد در یک الگو برای تمدن سازی چگونه می تواند نقشه راه را تعریف کند.
وی افزود: برای رسیدن به یک تمدن اسلامی باید چگونگی رابطه انسان با جهان پیرامون خود که شامل رابطه انسان با خدا و جامعه انسانی است و علاوه بر آن رابطه انسان با نفس خویش تنظیم شود و سطوح تکاملی این رابطه در یک افق شخصی چگونه تعریف شود.
این محقق اظهارداشت: مهم ترین مولفه های این حرکت تحولی، مولفه عدالت است و عدالت به معنای ارتقا، رشد، تکامل و تغییر و تحول در حوزه های یاد شده است و بر این اساس، عدالت بعنوان هدف واسط و میانی تکامل انسان مطرح می شود.
رییس اندیشکده اقتصاد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اضافه کرد: در اقتصاد، نظام تخصیص اولیه، نظام تولید، نظام مصرف، نظام توزیع مجدد و از نگرش دیگر نظام پولی، مالی و منابع طبیعی مطرح است و تدابیر برپایه این تقسیم بندی در الگو آمده است.
زاهدی وفا اظهار داشت: کوشش علمی طبیعت تکامل پذیر دارد ازاین رو جوهره فکری را تکامل دهیم و برای نظام اجتماعی این چارچوب را باید تبیین نماییم.
ظرفیت بالای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در تدوین برنامه های توسعه
محمد سعید جبل عاملی رئیس اندیشکده آمایش بنیادین مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هم اظهار داشت: تابحال ۶ برنامه توسعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تدوین و تا حدودی اجرا شده است اما آنچه مورد اجماع کارشناسان و نخبگان قرار دارد، این است که این برنامه ها که با فراز و فرود همراه بوده و توفیق چندانی به همراه نداشته است.
وی افزود: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در افق و تدابیر بخصوص در تدوین برنامه ها از ظرفیت بالایی برخوردارست و کلیدواژه ها و مفاهیم بسیار عمیقی تدوین شده و زمینه را برای همگرایی در تدوین برنامه ها فراهم می آورد.
رییس اندیشکده آمایش بنیادین اضافه کرد: توجه به خلق منابع و ظرفیت های جدید هم نویدبخش تحول جدی در فرآیند تدوین برنامه ها است و اگر تنظیم برنامه ها همواره مواجه با یک مانع عمده به نام منابع شده در صورت بهره گیری از تدابیر این الگو با وفور منابع و نعمت و تحول روبرو خواهیم بود ازاین رو باید با فرازهای افق تدوین شده در الگو در رویکرد برنامه ها هم تجدید نظر شود.
جبل عاملی افزود: اولویت نخست اقناع و اجماع با مسئولان و دست اندرکاران تراز اول است تا بتوانیم طلیعه خوبی برای اجرای الگودر برنامه هفتم توسعه داشته باشیم.
عدالت مقیاس سلامت اجتماع است
همینطور حجت الاسلام و المسلمین سیدحسین میرمعزی رئیس اندیشکده عدالت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با تشریح نسبت پیشرفت با عدالت اظهار داشت: عدالت ارزش معیار است و نظام ارزش ها با معیارعدالت سامان می یابد.
وی افزود: عدل وسیله سنجشی است که خداوند برای استواری حق در جامعه در نظر گرفته و مقیاس سلامت اجتماع است.
رییس اندیشکده عدالت به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اشاره نمود و اضافه کرد: ایشان دهه چهارم انقلاب را دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری و اعلام نمودند پیشرفت منهای عدالت از منظر اسلام، پیشرفت نیست.
میرمعزی اظهارداشت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برپایه جایگاه محوری عدالت تدوین شده و عدالت عنصری تعیین کننده است و در سند هم به صورت مستقیم و غیر مستقیم به این مهم اشاره شده است.
وی اضافه کرد: حاکم کردن اصول و قواعد اسلامی، اقتصاد مقاومتی مبتنی بر عدالت بنیانی و بهره برداری از منابع باتوجه به عدالت بین نسلی همچون مطالبی است که در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به آن پرداخته شده است.