قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت

نسخه مکتوب سبک زندگی اسلامی بر مبنای صحیفه سجادیه

نسخه مکتوب سبک زندگی اسلامی بر مبنای صحیفه سجادیه

«آمدم ای شاه پناهم بده» عنوان دفتر دوم کتابی است که به سبک زندگی بر مبنای صحیفه سجادیه می پردازد.


به گزارش قائم به نقل از ایرنا علیرضا کرمانی نویسنده کتاب آمدم ای شاه پناهم بده...! در ارتباط با انسان کامل در مقدمه نوشته است: کلام انسان کامل کلامی استثنایی، بی نظیر و کامل است که دریچه های نوینی را پیش روی سایر انسان ها قرار می دهد؛ ازاین رو بر تشنگان مسیر کمال لازم است تا از سر دقت و با تعامل عقلی و لطافتی قلبی، غرق اقیانوس این کلمات شوند و با واکاوی ابعاد و زوایای آن، در حد ظرفیت و توان خود توشه ای برگیرند.
وی اضافه کرد: انسان باید غنیمت شمُرد که این امکان را یافته است تا از میان کلمات انسانی معصوم و خالی از خطا به حقیقت بنگرد و از راه فهم و عمل به وصایای انسانی کامل به سمت حقیقت راه پوید؛ اما بررسی معنای چنین کلامی و وصول به مقصود چنین متکلمی به همان اندازه که لازم است، دشوار هم هست. عمق وسعت کلام انسان کامل در ظرف محدود ما انسان های عادی نمی گنجد و تلاش دریافت ابعادی از آن بدون غفلت از سایر ابعاد آسان نیست. دعاهای روح بخش و نورانی امام زین العابدین (ع) در صحیفه سجادیه مصداقی از چنین کلامی است که هرچند لزوم فهم آن، اهل پژوهش را به فکر وا می دارد اما عمق و وسعت آن ایشان را به اقرار به درکی ناتمام از آن معترف می کند.
کرمانی اضافه کرد: آنچه در دعاهای این صحیفه نمودی ویژه دارد و امام سجاد(ع) هم به زبان دعا به آن توجه می دهند، نوع خواسته های انسان حق مداری است که طالب کمال است و در ضمن تلاش و مجاهدت، وصول به کمال را از خدای کامل مطلق، طلب می کند. بیان این خواسته ها از زبان انسان کاملی عالِم به راه کمال و چگونگی طی مسیر بر آن، امری مغتنم است و می طلبد هرچه بیشتر با کلام این انسان کامل در چارچوب شناخت آن و تبعیت از آن مرتبط شد؛ به آن چنگ زد و با ارتباط و اعتصام به آن، به سمت کمال مطلق الهی حرکت کرد.
به گفته نویسنده در کتاب پیش رو تلاش شده است با مروری کوتاه و فشرده در کلام نورانی امام سجاد(ع) به بعضی از مهم ترین نکاتی که به ما در این ارتباط کمک می نماید، اشاراتی داشته باشیم. این اشارات در سه بخش بیان شده اند؛ در فصل اول به محور چیستی و چگونگی ارتباط میان انسان کامل و سایر انسان ها پرداخته می شود و سعی شده با بررسی حقیقت انسان و انسان کامل، چیستی این ارتباط مشخص شود و لزوم آن تبیین گردد. عمده توجه در این تبیین در ضرورت تبعیت و الگوگیری از انسان کامل برای طی مسیر حق است.
در فصل دوم، مبانی شناختی لازم برای سلوک بر این وسیله که سبک زندگی امام محور است از کلام معصوم استخراج می شود و در فصل سوم به مهم ترین مواردی که توجه به آنها در این سبک زندگی لزوم دارد، اشاره شده است. زندگی انسان ها طبیعتاً با شیوه رویارویی ایشان با خود، خدا و دیگران شکل می گیرد و چگونگی برخورد با این امور است که زندگی انسان را می سازد. در این بخش تلاش شده است به پاره ای از این موارد اشاره شود.
صحیفه سجادیه شامل ۵۴ دعاست که دعاهای اول تا پنجم در ستایش خدا، دعا بر محمد و آل محمد (ص)، دعا بر حاملان عرش، دعا بر آنان که به پیامبران ایمان آورده اند و دعای امام سجاد (ع) برای خود و نزدیکانش است.
دعای ششم دعای آن حضرت به وقت بامداد و شام، دعای هفتم در زمان رنج و مهمات، دعای هشتم در پناه بردن به خداوند، دعای نهم در شوق به آمرزش و دعای دهم در پناه بردن به خداست. دعای عاقبت به خیری، دعا در اقرار به گناه، دعا در طلب حاجت ها، دعا در دادخواهی از ستمگران، دعا هنگام بیماری، دعا در طلب بخشش و آمرزش گناهان، دعا در هنگامی که نام شیطان برده می شد، دعا در دفع بلاها و سختی ها و دعا در زمان درخواست باران، دعاهای یازدهم تا نوزدهم صحیفه را تشکیل می دهد.
دعای معروف به مکارم اخلاق بیستمین دعای امام سجاد (ع) در این کتاب است و دعای بیست ویکم تا بیست و پنجم شامل دعا به وقت رویدادهای اندوهبار، دعا در سختی و گرفتاری، دعا برای تندرستی، دعا برای پدر و مادر و دعای آن حضرت برای فرزندانش است. دعا برای همسایگان و دوستان، مرزداران، دعا در ترس از خدا، دعا در زمان تنگی رزق، دعا برای ادای وام، دعا در توبه و بازگشت، دعا در نماز شب، دعا در درخواست خیر و نیکی، دعا به هنگام گرفتاری و دعای امام سجاد (ع) در رضا به قضای حق، دعاهای بیست وششم تا سی وپنجم هستند.
دعای سی وششم، دعای زین العابدین (ع) در هنگام شنیدن رعد و برق است و دعاهای سی وهفتم تا چهلم شامل دعا در شکر، عذرخواهی از حق، طلب عفو و دعا به وقت یاد مرگ است. دعاهای چهل ویکم تا چهل ونهم هم درباره درخواست پرده پوشی، ختم قرآن، زمان دیدن ماه نو، فرارسیدن ماه رمضان، وداع ماه رمضان، عید فطر و جمعه، روز عرفه، عید قربان و جمعه و دعا در دفع مکر دشمنان است. آخرین دعاهای آن حضرت در صحیفه سجادیه یعنی دعای پنجاهم تا پنجاه وچهارم هم در ارتباط با ترس از حق، تضرع و زاری به درگاه حق، اصرار در طلب، اظهار فروتنی و دعای امام سجاد (ع) در رفع اندوه هاست.
دفتر دوم کتاب سبک زندگی اسلامی در صحیفه سجادیه با عنوان آمدم ای شاه پناهم بده...! در ۱۰۴ صفحه و در ۵۰۰ نسخه از جانب انتشارات کانون اندیشه جوان انتشار یافته است.


منبع:

1401/02/20
12:38:21
5.0 / 5
506
تگهای خبر: اسلام , اسلامی , امام , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳