در رونمایی از كتاب آخرین مرثیه مطرح شد؛
نسل جدید تاریخ ایران را نمی دانند برای همین به کشورشان توهین می کنند
به گزارش قائم، دبیر مجموعه آخرین مرثیه اظهار داشت: حالا نسل دهه هفتاد و هشتاد قهرمانان کشورشان را نمی شناسند به این علت تعدادی از آنها به کشورشان توهین می کنند چون تاریخش را نمی دانند.
به گزارش قائم به نقل از مهر، آیین رونمایی کتاب «آخرین مرثیه» اثر تعدادی از نویسندگان به دبیری حمید بابایی، در انتشارات صاد، عصر سه شنبه دوم اردیبهشت در سالن اجتماعات خبرگزاری مهر برگزار گردید.
حمید بابایی که پیش از این، اثر «گردن کشان» درباره ی ستارخان از مجموعه آثار نیاکان ما و قبل تر اثر «خفته در خون» (در باره یارمحمد خان کرمانشاهی) در انتشارات صاد را دبیری کرده بود، این دفعه با اثری تازه در ارتباط با شخصیت امیرکبیر و به قلم تعدادی از نویسندگان گردآوری کرد.
آخرین مرثیه سومین اثر از مجموعه کتاب هایی است که در ذیل مجموعه ی نیاکان ما و با هدف معرفی قهرمانانی است که با استبداد و استکبار مبارزه کرده اند.
این اثر توسط انتشارات صاد، قصه پردازی و ساخته شده است. مجتبی فرخ فال، زهرا عباسی، زهرا رشیدی، زهرا بنکدار، پروانه حیدری، الهام استرابی، ماهور حاتمی، سعیده سادات حسینی، فهیمه سادات حسینی، نعیمه سادات کاظمی، سمیه بینا، ملیحه لطفی، همچون نویسندگان این اثر هستند.
حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه، ضمن اشاره به روند تولید این مجموعه اظهار داشت: سال ۹۸ بود که انتشار مجموعه «نیاکان ما» را در دستور کار قرار دادیم و آن روزها فکر نمی کردیم که امروز بتوانیم سومین اثر از این مجموعه را منتشر نماییم. نخستین اثر از مجموعه نیاکان ما با عنوان «خفته در خون» و دومین اثر با عنوان «گردن کشان» انتشار یافته است. آخرین مرثیه سومین اثر از مجموعه «نیاکان ما» به حساب می آید. چهارمین اثر از مجموعه نیاکان در دست انتشار است و کارهای مقدماتی پنجمین اثر از این مجموعه را شروع کرده ایم.
وی اضافه کرد: در مجموعه «نیاکان ما» تلاش نویسندگان کشور برای شناسایی و شناخت شخصیت هایی است که تعدادی از آن شخصیت ها در تاریخ مهجور هستند و مخاطبان آنها را نمی شناسند.
دبیر مجموعه آخرین مرثیه اظهار داشت: در راه مجموعه آخرین مرثیه، نویسندگان جدید را شناسایی و به ادبیات داستانی معرفی می نماییم. در این سه اثر از مجموعه نیاکان ما، حداقل ۲۰ نویسنده با ما همکاری داشتند که البته تعدادی از این نویسندگان، آثاری را خلق کرده بودند.
وی افزود: در مجموعه نیاکان ما، به سراغ قهرمانانی رفتیم که شخصیت های ضداستعماری و ضد استبدادی داشتند. یارمحمدخان کرمانشاهی و امیرکبیر همچون این شخصیت ها بودند.
بابایی اظهار داشت: بعد از آنکه شخصیت ها را انتخاب کردیم، اهتمام داشتیم تا این شخصیت ها را از جوانب مختلف بررسی و فرمی میان رمان و مجموعه داستان کوتاه ایجاد نماییم.
وی اضافه کرد: در کتاب «آخرین مرثیه»، از دید همسر امیرکبیر، مهداولیاء، ناصرالدین شاه و دیگر شخصیت ها، امیرکبیر را روایت کرده ایم. در این اثر اهتمام داشتیم تا نگاه خاصی را به مخاطب انتقال دهیم. با عنایت به محدودیت هایی که در روایتهای تاریخی وجود دارد، به نویسندگان مجموعه تاکید کردم که اهتمام کنند تا قصه بنویسند تا این قصه ها و داستان ها بهانه ای برای علاقه مندان باشند تا بتوانند به سراغ شخصیت ها بروند ودر خصوص آن پژوهش کنند.
عمر رویداد خودنویس از نشر صاد بیشتر است
در ادامه میرشمس الدین فلاح هاشمی مدیر انتشارات صاد ضمن اشاره به چاپ کتاب آخرین مرثیه در این انتشارات اظهار داشت: عمر رویداد خودنویس بیشتر از نشر صاد است. خودنویس بنابراین تأسیس شد تا بتواند نویسندگان متعهد کشور را شناسایی و شرایط را برای تولیدات مناسب فراهم آورد.
وی اضافه کرد: یکی از راه های شناسایی نویسندگان ارائه فراخوان در طول سال بود. نزدیک به یک سال و نیم در نشر صاد حضور نداشتم و کار به دلایلی متوقف گردید اما بعد از آنکه به انتشارات بازگشتم، کار را باردیگر شروع کردیم. در جمع نویسندگان از هر قشری حضور داشتند که میتوان به خانم خانه دار، دانشجو و طلبه اشاره نمود.
مدیر انتشارات صاد اظهار داشت: معمولا در نشر صاد، مجموعه داستان چاپ نمی شود اما انتشار آثار از مجموعه نیاکان ما را مستقل از داستان می دانیم، گرچه مجموعه داستانی است اما این مورد بر مبنای این که هر اثری از مجموعه نیاکان ما به یک شخصیت می پردازد، قدری کار را جذاب تر کرده است.
وی ادامه داد: اخیراً در جلسه ای با حضور کارگردانان معروف همچون آقای میرکریمی حضور داشتم و توضیحاتی به آنها ارائه کردیم که این مجموعه ظرفیت تبدیل به فیلم را دارد. بخصوص کتاب «خفته در خون» (در باره یارمحمد خان کرمانشاهی) نمونه موفقی است که کارگردانان می توانند از آن برای تهیه فیلم استفاده نمایند.
فلاح هاشمی اظهار داشت: امیرکبیر و ستارخان همچون شخصیت هایی هستند که در طول تاریخ زحمت کشیده اند اما بازهم در بین مخاطبان گم نام هستند.
وی افزود: تک تک آثار را خواندم و قلم نویسندگان در سطح مناسبی بود. چندین بار آثار را خواندم و لذت بردم. انتشار مجموعه نیاکان ما، فقط جهت پر کردن بیلان کاری نبود. بلکه بر طبق علاقه شخصی اهتمام کردم تا تعدادی از شخصیت ها را احیا کنم.
مدیر انتشارات صاد اظهار داشت: پیش از این در نشر صاد همچون انتشارات حوزه هنری، همه نوع آثار را منتشر می کردیم اما در این دو سال گذشته فعالیتمان را به سوی روایت ایرانی و بخش اسطوره و حماسه سوق دادیم.
وی اضافه کرد: آثار نویسندگان رویداد خودنویس، در سطح مناسبی است و در هر محفلی از آثارشان دفاع می کنم. نویسندگان بعد از گذر از رویداد خودنویس، وارد مرحله بالاتری می شوند و در مدرسه داستان حضور می یابند و طرح هایشان را به شکل مستقل در این مدرسه پیش می برند تا به انتشار برسانند. هم اینک ۱۰ اثر در مدرسه داستان انتشار یافته است. همین طور چند اثر از این مدرسه برای تبدیل به فیلم در یکی از شبکه های نمایش خانگی نامزد شده اند.
در ادامه حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه، اظهار داشت: شخصیت هایی وجود دارند که دوست دارم در موردشان کار کنم که میتوان به شیخ فضل الله، باباخان اردبیلی همرزم ستارخان اشاره نمود. در این راه باید کلاس های کارگاهی را برگزار نماییم که ابتدا ایده را به طرح برسانیم، سپس طرح را برمبنای پژوهش های انجام شده، تبدیل به قصه نماییم. در این راه هم بعنوان منتور (دستیار) در کنار نویسندگان قرار می گیرم.
در ادامه زهرا عباسی نویسنده داستان «عریضه های بی پاسخ» در کتاب آخرین مرثیه اظهار داشت: بعد از تحقیقاتی به یک سری اسناد در زمان امیرکبیر رسیدم. در این بخش قصه را از زبان میرزا قلی خان رییس قراول خانه تهران روایت کردم. امیرکبیر قراول خانه را را سروسامان داده بود. میرزا قلی خان یک شخصیت نظامی است.
در ادامه ماهور حاتمی نویسنده داستان «نقش کشیدن در هوا» اظهار داشت: در این بخش داستان را از زبان مهد علیا روایت کردم. شخصیت مهد علیا برایم جذاب بود. او بعنوان بانوی اول دربار قاجار به شمار می رفت و در این روایت به مکنونات قلبی او رسیدم. او برای پسرش نامه می نویسد و با پسرش عجین و از سویی پرچم دار حکومت است. او یک روز به حرم سرا می آید و همه پرده ها را می کشد و جواهراتش را می بخشد. مهد علیا هر کاری که دلش می خواسته را انجام می دهد و از آن طرف شاهد نذوراتش هستیم. این دوگانگی شخصیت مهد علیا برایم جالب بود.
وی اضافه کرد: یکی از دلیلهای مخالفت مهد علیا با امیرکبیر این بود که امیرکبیر بذل و بخشش های حکومت را کنترل می کرد در حالیکه مهدعلیا بسیار خوش گذران بود. در همکاری با آقای بابایی باید طبق الگو داستان را می نوشتم که قدری این کار را برایم متفاوت کرده بود.
در ادامه حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه، ضمن اشاره به انتخاب نویسندگان اظهار داشت: در قدم های اول بخصوص برای اثر «خفته در خون» (در باره یارمحمد خان کرمانشاهی) به کرمانشاه رفتیم تا از نویسندگان شهر بهره مند شویم. این امر از سختی های کارمان به شمار می رفت.
وی افزود: برای شخصیت های در ارتباط با آن شهر، به سراغ نویسندگان شهر مربوطه می رفتیم و در آخرین لحظه نویسنده مورد نظر تمایل به ادامه کار نداشت. یعنی در آخرین جلسه و به شکلی سر بزنگاه از کار کناره گیری می کرد. بعد از آن به روزهای شیوع کرونا رسیدیم. در ادامه به سراغ هنرجویانم رفتم و در کارگاه هشت جلسه ای کار را پیش بردیم. تعدادی از نویسندگان هم بوسیله دوستانم عرضه شدند که بعد از مطالعه نمونه کارشان وارد میدان شدند.
در ادامه الهام استرابی نویسنده داستان «شب خون» اظهار داشت: در این بخش داستان را از شخصیتی به نام آقا خان نوری روایت کردم. در زمان نوشتن ایران نبودم. مطالعاتی در مورد شخصیت آقا خان نوری انجام دادم. آقا خان نوری تشنه قدرت است. در عین حال که فرد مذهبی بود. او فرزندش را از دست داد و قدرت را بسیار دوست داشت. برای رسیدن به قدرت هر کاری می کرد.
در ادامه حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه اظهار داشت: زمانیکه با نویسندگان در مورد شخصیت های تاریخی صحبت می کردیم، به آنها می گفتم که شخصیت ها را از دید ۲۰۰ سال قبل بررسی نماییم نه هم اکنون. اگر بخواهیم از دید امروز به شخصیت های ۲۰۰ سال قبل نگاه نماییم، آنها را مقصر می دانیم.
در ادامه پروانه حیدری نویسنده داستان «خلعت نجات» اظهار داشت: داستان را از دید حاجب الدوله مأمور بردن نامه قتل امیرکبیر روایت کردم. مستندترین بخش داستان همان صحنه قتل است. حاجب الدوله به شخصیت امیرکبیر حسادت می کرد و بر این تصور بود که بهتر از امیرکبیر است و دوست نداشت امیرکبیر در همان جایگاه باشد در حالیکه او با قدرت امیرکبیر دیده می شد.
در ادامه حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه اظهار داشت: نوشتن در حوزه تاریخ ریسک است و به مانند راه رفتن روی لبه تیغ می ماند. در کتاب آخرین مرثیه تلاش کردیم ابعاد پیدا و پنهان امیرکبیر را بررسی نماییم. میزان خدمات امیرکبیر بسیار است بنابراین نگاههای مختلفی نسبت به آن داشتیم.
وی اضافه کرد: کتاب آخرین مرثیه، مجموعه ای از روایتهای شخصیت هایی است که در قتل امیرکبیر نقش داشتند و در این اثر فرصت روایت را به آنها دادیم که چرا این کار را انجام دادند.
در ادامه میرشمس الدین فلاح هاشمی مدیر انتشارات صاد در جواب خبرنگار مهر که چرا به سراغ شخصیت هایی در خراسان و دیگر شهرها نرفته اند، اظهار داشت: ما هم اینک درحال بررسی شخصیت های شهرهای مختلف کشور هستیم. بی بی مریم و بی بی زینب یا زینب پاشا همچون شخصیت هایی هستند که پیشنهادش را جهت انتشار ارائه کرده ایم.
در ادامه حمید بابایی دبیر مجموعه آخرین مرثیه در جواب همین سوال اظهار داشت: شیخ محمد خیابانی (تبریز)، میرزاکوچک خان جنگلی (خطه گیلان)، باباخان اردبیلی (اردبیل) و بی بی مریم همچون شخصیت هایی که مدنظرمان است. همین طور شخصیت فرخی یزدی برای انتشار آماده است. در سال ۹۹ در مورد رئیسعلی دلواری با نویسندگان بوشهر صحبت کردم که متاسفانه در لحظه آخر کار گروه از هم پاشید.
وی اضافه کرد: یکی از اشکالات جدی مان این است که نویسندگان شهرهای مختلف پتانسیل دارند اما کار را جدی نمی گیرند. در مشهد برای شخصیت محمدتقی پسیان معروف به کلنل محمدتقی خان پسیان با نویسندگان ارتباط گرفتیم. این شخصیت اصالتاً تبریزی بوده اما دستاوردهایش در خراسان است. مقرر است برای این شخصیت، اثری را منتشر نماییم. همین طور برای شخصیت باقرخان چنین تصمیمی را داریم. قهرمانان بومی همچون شخصیت زینب پاشا را در دستور کار داریم.
دبیر مجموعه آخرین مرثیه اظهار داشت: هم اینک نسل دهه هفتاد و هشتاد قهرمانان کشورشان را نمی شناسند بنابراین تعدادی از آنها به کشورشان توهین می کنند چون تاریخش را نمی دانند. کشورمان تاریخ و قهرمان دارد، باید آنرا به نسل جدید بشناسانیم. زمانیکه نمی شناسند، تاریخ و هویت را از دست می دهند. یعنی ابتدا توهین می کنند و سپس برای سرود ملی بلند نمی شوند و ادای احترام نمی کنند.
در ادامه میرشمس الدین فلاح هاشمی مدیر انتشارات صاد اظهار داشت: تفاهمنامه ای را با دست اندرکاران جایزه ملی ادبیات حماسی در مشهد انجام داده ایم تا کتاب های این جایزه را به چاپ برسانیم. حدود ۴۰ اثر به دست مان رسید که از این میان ۱۷ اثر را انتخاب کردیم. بسیار از خواندن کتاب ها لذت بردم و ما این آمادگی را داریم تا آثار را به چاپ برسانیم.
در پایان این مراسم از کتاب «آخرین مرثیه» با حضور نویسندگان این مجموعه رونمایی گردید.
منبع: قائم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب