قائم فرهنگ مهدویت
قائم : فرهنگ مهدویت
در دیدار رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه با رئیس سازمان تبلیغات اسلامی مطرح شد؛

حمایت ویژه از رساله های حوزوی در رابطه با چالشهای قوه قضائیه

حمایت ویژه از رساله های حوزوی در رابطه با چالشهای قوه قضائیه

به گزارش قائم در دیدار رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه با رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بر حمایت ویژه از رساله های حوزوی در رابطه با چالش های قوه قضائیه تاكید گردید.



به گزارش قائم به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه قوه قضائیه، سید حجت اله علم الهدی با حجت الاسلام والمسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی دیدار نمود که در این دیدار ضمن معرفی پژوهشگاه قوه قضائیه و فعالیت آن، ابعاد مختلف تعامل و همکاری بین سازمان تبلیغات اسلامی و پژوهشگاه قوه قضائیه مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه در این دیدار اظهار داشت: پژوهشگاه در واقع نهاد علمی و تحقیقاتی قوه قضائیه است و نقش تصمیم سازی را برای دستگاه قضائی دارد.
علم الهدی با اشاره به اینکه حوزه مأموریت دستگاه قضائی به عرصه های مختلف فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی قابل تسری است اظهار داشت: با بخش های مختلف قوه قضائیه، کارگروه های مشترکی را برای نیازسنجی موضوعات مربوط به دستگاه قضائی و انجام پژوهش در مورد آنها تعریف کردیم.
وی برگزاری نشست های تخصصی و تعریف کارهای پژوهشی در مورد مسائل روز مبتلابه قوه قضائیه و عرضه راهکار به رئیس قوه قضائیه و بخش های مختلف دستگاه قضائی را از دیگر مأموریت های پژوهشگاه عنوان نمود.
رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه اظهار داشت: یک گروه مطالعات قضای اسلامی هم به صورت مستقل بوجود آمده که در زمینه مطالعات دینی و بخصوص فقهی فعالیت می کند که با استفاده از ظرفیت این گروه می توان به صورت خاص به سراغ حوزه های علمیه رفت و از ظرفیت حوزه ها بهره برد.
علم الهدی همینطور به پشتیبانی از رساله ها اشاره نمود و اضافه کرد: در این ارتباط بخشی به صورت مجزا به پشتیبانی از رساله های حوزوی علاوه بر رساله های دانشگاهی اختصاص یافته که در این رساله ها نظام مسائل قوه قضائیه مورد توجه و اهتمام قرار می گیرد.
علم الهدی افزود: رئیس قوه قضائیه هم بارها تاکید کرده که پژوهشگاه قوه قضائیه فقط به ظرفیت علمی خود اکتفا نکند و از راه تعامل با نهادها و سازمان های مختلف، از ظرفیت این سازمان ها و نهادها هم استفاده گردد. ضمن اینکه در حوزه کارهای پژوهشی ایجاد یک هم افزایی به شکل جدی مورد نیاز است چونکه امروز شاهد کارهای پراکنده و جزیره ای در بخش های علمی و پژوهشی هستیم.
استراتژیک ترین مرکز برای تقویت اراده مردم قوه قضائیه است
در ادامه این جلسه، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دیدار اظهار نمود: ساختار سازمان تبلیغات اسلامی، اساًساً یک دستگاه تبلیغی است. یک کارهایی مستقیماً و مباشرتا از جنس کارهای متناظر پژوهشگاه قوه قضائیه در سازمان تبلیغات اسلامی انجام می شود و در سازمان تبلیغات چند پژوهشکده متفاوت وجود دارد و ارتباطاتی امکان دارد بین حوزه های تحقیقاتی سازمان تبلیغات و پژوهشگاه قوه قضائیه وجود داشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین محمد قمی اضافه کرد: علاوه بر این، حوزه مأموریت سازمان تبلیغات اسلامی از جنس تبلیغی، گفتمان سازی، هنر و رسانه است که این مأموریت ها هم می تواند به شکلی در جهت فعالیتهای پژوهشگاه قوه قضائیه باشد.
وی اظهار داشت: محورها و زمینه های گوناگونی برای هم افزایی بین سازمان تبلیغات اسلامی و قوه قضاییه وجود دارد ولی نباید این موارد را بزرگ و کلی مطرح شود تا بتوانیم در آینده نزدیک به نتیجه برسیم. تصمیمات و تفاهم های کلان محترم است اما باید برنامه های هم افزا و همگرایی های فوری تر در دستور کار قرار بگیرد تا باعث امید بخشی در جامعه شود.
قمی به مساله اولویت بندی مسائل اشاره نمود و اظهار داشت: مساله های دارای اولویت برای پیشبرد انقلاب باید شناسایی شود و نقش قوه قضائیه برای حل کردن مسائل بنیادی و پایه، بیشتر است. مسائل اگر قرار باشد به سمت حل شدن برود به فهم عمیق تر و دقیق تر از واقعیت جامعه منجر می شود.
وی خاطرنشان کرد: مردم اراده کردند مسیری را طی کنند اما مسائلی سبب شد که این سرعت کند شود و این سوال پیش می آید که اراده مردمی را چگونه می توان تقویت کرد؟ استراتژیک ترین مرکز در این مساله بدون تردید دستگاه قضائی است و هدف پژوهشگاه باید عرضه فهم نو و چاره اندیشی هایی باشد که خلاقیت، ریشه و مبنا دارد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اظهار داشت: دسترسی های تبلیغ اصیل فقط روحانیون نیست بلکه از ظرفیت های مهمی همچون هیئت های مذهبی هم می تواند برای تبلیغ مسائل فرهنگی و دینی بهره برد.
وی در انتهای سخنان خود اظهار نمود: حضور پنج هزار روحانی در مناطق حاشیه شهر و مناطق صدمه پذیر، فعال بودن ۲۵۰ پایگاه فرهنگی اجتماعی در نقاط پر خطر صدمه اجتماعی همچون مواردی است که به محوریت یک روحانی در کاهش پرونده های قضائی آن مناطق کمک می نماید که این موارد می تواند باعث هم افزایی بین سازمان تبلیغات اسلامی و قوه قضائیه شود.
لزوم عرضه آموزش های اخلاق مدار اسلامی به ضابطین قضائی
حجت الاسلام محمدامین فرزانه سرپرست گروه مطالعات قضای اسلامی پژوهشگاه قوه قضائیه اظهار نمود: وقتی می خواهند دو سازمان و دستگاه با یکدیگر تعامل کنند، رسالت های مشترک شان مورد توجه قرار می گیرد. وقتی به وظایف قوه قضائیه در قانون اساسی نگاه می نماییم یکی از مباحث بسیار مهم، بحث جلوگیری از جرم است.
این حقوقدان و قاضی دادگستری با اشاره به اینکه مساله جلوگیری از جرم یک مساله فراقوه ای است اظهار داشت: قوه قضائیه در این راستا می تواند با سازمان های فرهنگ ساز مانند سازمان تبلیغات اسلامی تعاملاتی را برقرار کند. آن چیزی که بسیار مهم می باشد، آن است که سازمان تبلیغات اسلامی بعنوان یک سازمان مبلغ و متصدی تبلیغات دینی در کشور، ظرفیت بسیار خوبی در عرصه هنجارسازی های اجتماعی دارد.
وی افزود: در همین مجموعه دادگستری استان تهران، چند وقتی است در ارتباط با برخی جرایم مانند شرب خمر و اعمال منافی عفت، طرحی تحت عنوان «فرصت» برگزار و در این راستا، یک سری منشورهای فرهنگی با کمک روحانیون آماده شد که این منشورها با عنایت به این که محتوای فرهنگی دارد می تواند عرصه همکاری با سازمان تبلیغات اسلامی باشد.
حجت الاسلام فرزانه به ظرفیت های دیگر همکاری مانند نهاد داوری در دادگاه های خانواده یا نهاد میانجیگری مبحث ماده ۸۱ و ۸۲ آئین دادرسی کیفری و مجموعه های شوراهای حل اختلاف اشاره نمود و اضافه کرد: این نهادها بیشتر رویکرد قضازدایی دارند و بهترین مرجع برای مردم همین روحانیون هستند که ریش سفیدان و معتمدان مردم شناخته می شود. با عنایت به این که زیرساخت های قانونی هم در این عرصه وجود دارد می تواند زمینه تعامل با سازمان تبلیغات اسلامی باشد.
سرپرست گروه مطالعات قضای اسلامی پژوهشگاه قوه قضائیه بر تعامل و همکاری با سازمان تبلیغات اسلامی بخصوص در حوزه جرایم در رابطه با امنیت اخلاقی اشاره نمود و اظهار داشت: در مجموعه دادگستری استان تهران کاملاً آمادگی لازم وجود دارد که سازمان تبلیغات اسلامی در این عرصه ورود کرده و محتوای لازم را با همکاری قضات فراهم آورد.
وی افزود: علاوه بر این در بعضی سازمان های وابسته به قوه قضائیه، حضور پر رنگ روحانیون در کنار قضات به منظور فرهنگ سازی اخلاق مدار مورد نیاز است بخصوص برای زندانیانی که در معرض خطر هستند. مواد ۳۱۵ به بعد قانون آئین دادرسی کیفری در ارتباط با دادسرا و دادگاه اطفال است و آن نهاد بوجود آمده به جهت اینکه این سنخ از مجرمین تحت حمایت قرار گیرند تا باردیگر مرتکب جرم نشوند. آمارها نشان داده است اگر ما بتوانیم برای مجرمینی که زیر سن ۱۸ سال یا سن مسئولیت کیفری طبق ماده ۱۴۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ است، عمل نماییم، در واقع خیلی از تبعات بعدی جرایم کاسته می شود و این هم عرصه ای است که سازمان تبلیغات اسلامی می تواند بخصوص در مورد فضای تبلیغی خاص مربوط به کودکان و نوجوانان ورود کند.
حجت الاسلام فرزانه در ادامه با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر مساله خانواده و حفظ حریم آن اظهار داشت: می تواند یکی از عرصه های حضور سازمان تبلیغات اسلامی در بحث خانواده، دادگاه های خانواده باشد. دادگاه های خانواده عرصه نیاز حداکثری حضور روحانیون متخصص خانواده است و می توان با تربیت مبلغ تخصصی در این حوزه، از بسیاری مشکلات خانوادگی که منجر به طلاق عاطفی، رسمی و… می شود جلوگیری کرد. پژوهشگاه می تواند نیازسنجی بومی هر استان را انجام و استخراج کند و در اختیار سازمان تبلیغات اسلامی قرار دهد چونکه امروز مثلاً در استان سیستان و بلوچستان مسائلی مطرح است که اصلاً در تهران یا شاید استان های دیگر محل بحث نیست.
وی همینطور به بحث ضابطین قضائی اشاره و اظهار نمود: پلیس، اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات و … ضابطین قوه قضائیه هستند و موظف به انجام دستورات قضائی هستند. هم اکنون در بحث ضابطین نیازمند آموزش های اخلاق مدار اسلامی هستیم. آموزش ضابطین طبق ماده ۳۲ و ۳۳ قانون آئین دادرسی کیفری بر عهده دادستان است. دادستانی تهران و دادستانی کل کشور این زمینه را دارد که سازمان تبلیغات اسلامی برای آموزش ضابطین قضائی با مبانی دینی ورود کند.
در ادامه این جلسه حجت الاسلام والمسلمین روح الله حریزاوی معاون آموزش و پژوهش سازمان تبلیغات اسلامی اظهار داشت: مسؤلان سازمان تبلیغات اسلامی به دنبال ارتقای این سازمان تحت عنوان سازمان تبلیغات انقلاب اسلامی هستند و این سبب می شود رویکردها تغییر کند.
وی اضافه کرد: بر همین مبنا اگر به قوه قضائیه نگاه داشته باشیم خود به خود نظام مسائل شکل می گیرد و به حل مسائل کمک شایانی می کند.
حریزاوی خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی، فقه قضایی-حکومتی است که از آن بوی عدالت به مشام می رسد و آرمان به این مفهوم است که بتوانیم جریان عدالت طلبی را در جامعه تأسیس کنم چون این امر سبب می شود جامعه امنیت اجتماعی پیدا کند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: توجه به مساله ربا و بانک جزو دیگر مواردی است که جامعه انقلابی باید به آن توجه کند.
محمود رضا کریمی مدیر روابط عمومی پژوهشگاه قوه قضائیه هم در این دیدار با عنایت به اهمیت روز افزون رسانه بخصوص فضای مجازی در عصر حاضر و کارکردهای آن اظهار داشت: به نظر می آید با عنایت به زیرساخت های رسانه ای موجود در سازمان تبلیغات اسلامی، ظرفیت همکاری خوبی بین پژوهشگاه قوه قضائیه و سازمان تبلیغات اسلامی وجود دارد و این مساله باید مورد اهتمام و توجه قرار گیرد.
وی آموزش حقوق همگانی و آشنایی مردم با حقوق عامه را از اولویت های اصلی پژوهشگاه در امر آموزش دانست و خاطرنشان کرد: در پژوهشگاه به دنبال آن هستیم تا با تولید موشن گرافی اینفوگرافی و ویدئو کلیپ و دیگر تولیدات چند رسانه ای به این مهم دست پیدا نماییم که در همین راستا می توان همکاریهای مشترکی را با مجموعه های توانمند رسانه ای سازمان همچون حوزه هنری تبیان و خبرگزاری مهر تعریف نماییم.


1399/02/08
22:25:20
5.0 / 5
3069
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴